Search
  • Admin

Oletko hyväntahtoinen mutta ärsyttävä auttaja?

Updated: Aug 10, 2019

Arvoiseksi-vinkki #1


Yhdeksän vinkkiä parempaan some-etikettiin.Joudun terveydellisistä syistä itse usein pyytämään apua ja olen huomannut monenlaisia kommentteja. Tietyn tyyppiset kommentit aiheuttavat minussa kerta toisensa jälkeen ärtymystä. Millaiset nämä kyseiset huomautukset ovat, ja mitä tehdä, kun ystävä tai tuttu pyytää somessa kantoapua, apua siivoukseen, muuttoon tai sote-käynnille?


Avun pyytäminen kertoo luottamuksesta.

Jos joku pyytää apua ruokakassien kantamiseen niin älä tyrkytä hänelle fiksuja vinkkejä auton hankkimisesta, kuljetuspalvelun tilaamisesta tai ulkona syömisestä. Voit olla melko varma, että kyseinen henkilö on jo käynyt kaikki mahdolliset vaihtoehdot läpi. Harvoin kukaan pyytää turhaan apua. Omien ”vinkkien” jakaminen saa avun pyytäjän tuntemaan itsensä vielä huonommaksi kuin ennen avun kysymistä. Avun pyytäminen on usein vaikeaa ja aiheuttaa monissa jo valmiiksi (usein turhaan) jonkinlaista nöyryytystä. Eikä kaikki halua selittää julkisesti, miksi yksi tai toinen vaihtoehto ei tule kyseeseen. Kuljetuspalvelu voi maksaa liikaa, matkalla voi olla sellaisia portaita, joista ei pysty nousemaan jne. Kenenkään ei tarvitse kertoa tilinsä saldoa eikä luetella sairauksiaan todistaakseen avun välttämättömyyttä, tai jotta vinkin antajalle tulisi hyvä mieli.


Itse koen hyödyllisiksi seuraavat vinkit:


-Näkyyvyyskommentit ja -tykkäykset

Näkyvyyskommentit ja -tykkäykset ovat tarpeellisia, koska usein apua tarvitaan kiireellisesti. Näillä keinoilla viesti näkyy mahdollisimman monelle.


-Älä jaa ilman lupaa

Älä jaa avunpyyntöä ilman sen kirjoittajan lupaa.


-Vastaa suoraan asiaan

Vastaa suoraan pyyntöön. Älä kirjoita vinkkejä, jos niitä ei ole pyydetty tai kirjoita, mitä kaverin kaverille samanlaisessa tilanteessa kävi.


-Jos et pääse auttamaan

Tykkää julkaisusta, laita näkyvyyskommenttina vaikka ”näksy” tai sydän-emoji. Sinun ei erikseen tarvitse kertoa, miksi et pääse.


-Älä tägää muita ihmisiä ilman kirjoittajan suostumusta

Avunpyyntö voi olla rajattu ainoastaan valikoidulle yleisölle.


-Haluatko kysyä lisää?

Jos olet pääsemässä avuksi, mutta haluat tarkentaa jotain, mieti onko julkinen kommentointi ok vai voiko asia olla henkilökohtainen ja siitä kannattaa mieluummin kysyä yksityisviestillä.


-Älä lupaa turhia

Kun ehdota apua, niin varmista olevasi todella saatavilla sovittuna aikana. Älä lupaa asioita, joista et ole varma. Avun pyytäjällä ei mahdollisesti ole mitään muuta vaihtoehtoa asian hoitamiseen.


-Ehkä pääsen

Jos et ole varma, mutta silti haluat tarjota apuasi, ilmaise se selvästi (voit käyttää sanoja ”ehkä” ”mahdollisesti” ”luultavasti”). Varmista tai peru asia heti kun mahdollista.


-Raha

Jos avustamiseen liittyy rahallisia menoja (esim. bensakulut), asioista kannattaa sopia etukäteen yksityisviesteillä, ei vasta auttamistilanteessa.


Avun pyytäminen altistaa meidän tuomitsemiselle ja on iso luottamuksen osoitus. Älä siis tyri sitä lupaamalla turhia, jakamalla pyynnön teidän yhteiselle autolliselle kaverille, joka voi olla tosi jees mutta puhuu koko automatkan siitä, miten kuljetuspalvelut ovat “nykyään niin käteviä”.


Seuraavassa vinkissä kerron, miten auttaminen sujuu parhaiten kun olet jo auttamassa.

193 views0 comments

Recent Posts

See All