Search
  • Admin

Miten auttaa?

Arvoiseksi-vinkki #2

14 vinkkiä kunnioittavaan auttamiseen


Edellisessä blogipostauksessa kirjoitin kuinka reagoida somessa avunpyyntöön. Mutta miten auttaa kun olet jo auttamassa?

Toista ihmistä auttaessa kannattaa olla erityisen sensitiivinen ja huomaavainen. Perheenjäsenen ollessa kyseessä huomaavaisuus tulee tuplata. Auttamistilanteissa on todella helppoa auttamisen sijaan loukata toisen tunteita ja herättää syyllisyyttä. Tärkeätä on tukea ja ajatella toisen tunteita. Hyväntahtoinenkin auttaja voi auttamisen sijaan pahentaa tilannetta ja vahingoittaa autettavaa.


Olet auttamassa, et tekemässä päätöksiä toisen ihmisen puolesta.

Kuvassa monessa rivissä paljon päällekkäisiä erilaisia pahvilaatikoita.

Tässä vinkkejä, jotka olen kokenut hyödyllisiksi:


1. Älä valita tai syytä

Olet auttamassa toista ihmistä, et tekemässä itsestäsi marttyyria. Älä edes vihjaile "kauniisti". Jos kuitenkin teet sitä, niin muista pyytää anteeksi. Ja jos oikeasti selkä pettää tai muuta ikävää tapahtuu, niin silloin saa valittaa, mutta älä syytä avun pyytäjää.


2. Älä tuomitse

Älä kritisoi autettavan henkilön elämänvalintoja, tavaramäärää tms. Saat sillä aikaan ainoastaan kireän ilmapiirin ja syyllisyyden tunteita avun pyytäjässä. Myöskään passiivis-aggressiivinen asenne ei auta.


3. Muista tasapaino

Auttaminen voi olla monimutkainen, koska auttajalle se on usein tasapainottelua hyödyksi ja avuksi olemisen ja toisen ihmisen rajojen ja sääntöjen välillä. Vaikka haluaisit tehdä kaiken omien näkemyksiesi mukaan, niin sinun on otettava huomioon, että olet järjestelemässä toisen ihmisen asioita. Tiedät ehkä olevasi oikeassa, mutta ystäväsi tarvitsee ehkä toisenlaista apua.


4. Muista kärsivällisyys

Sinulle helpoilta tuntuvat yksinkertaiset asiat eivät välttämättä ole sellaisia toiselle. Mukana on usein paljon tunteita, muistoja ja fyysisiä tuntemuksia.


5. Älä ehdota parempaa vaihtoehtoa

Jos sinulla ei ole mitään superovelaa ja halpaa (a la kirjat kannattaa pakata alkon viinilaatikoihin) kikkaa, niin unohda vinkit. Jaa vinkkeja ainoastaan, kun niitä kysytään. Jos kuitenkin lipsautat neuvoja, niin ymmärrä, etteivät ne välttämättä ole tervetulleet, tai hetki ei vain ole sopiva.


6. Kaikelle on syynsä

Sinusta voi tuntua järjettömältä, että ystäväsi säilyttää tyhjiä muuttolaatikoita ullakolla tai keittiökaapissa muovikassillista tyhjiä kartonkirasioita. Älä arvostele, ihmettele asiaa ääneen tai pyöritä silmiäsi. Kaikilla ei ole varaa lainalaatikoihin tai fyysisiä mahdollisuuksia hakea joka muutossa lähikaupasta uusia laatikoita. Ehkä ne kartonkirasiat ovat varattu ystäväsi salaiselle kynttiläntekoharrastukselle tai hänen kummilapsensa askarteluprojektiin.


7. Älä yritä ratkoa toisen ihmisen elämää

Olet luultavasti auttamassa jossain tietyssä asiassa. Jos sinut on pyydetty kantamaan ruokakasseja, niin tee se, äläkä huomauta pölyisestä keittiöstä. Meillä kaikilla on erilaiset kodit, vaihtelevat siisteyskriteerit ja jaksaminen. Voit toki tilanteesta riippuen ehdottaa, että voit pyyhkiä samalla pölyt, mutta älä tee sitä väkisin. Jätä myös kaikki isommat jutut ammattiauttajille.


8. Älä odota vastapalvelusta

Kaveri, jonka muutossa rehkit, ei ehkä itse pysty kantamaan mitään laatikoita. Jos olette sopineet vastapalveluksesta, niin se voi olla jokin aivan muu juttu.


9. Kysy

Jos jotain on jäänyt epäselväksi, tai et ole aivan varma mitä piti tehdä, niin kysy.


10. Tauot

Muistakaa pitää taukoja.


11. Sä vaan seisot siinä etkä tee mitään -asenne

Kyseinen henkilö on luultavasti pakannut kaikki muuttokamat, tehnyt ruokaa tai on niin paniikissa, ettei vain yksinkertaisesti pysty tekemään mitään. Itse yritän nykyään valmistella kaiken etukäteen niin hyvin kuin pystyn, ja sitten itse muutossa pysyn aika paljon taka-alalla. Se säästää minun ja muiden hermoja tietäessäni, että olen tehnyt kaiken pystyväni.


12. Ne tavarat

Miksi sinulla on kuusi kissanruokakuppia? Eikö kissa pärjäisi kahdella? Kissa pärjäisi varmaan pahvilautasellakin, mutta monet kupit ovat kauniita, aina ei ehdi heti tiskaamaan, tiskikone on päällä tai on vaan jokin muu syy.

Jos ystävälläsi on kaapissa 36 kissankuppia, mutta hänellä ei ole kissaa eikä hän kerää kissankuppeja, niin silloin asian voi lempeästi ottaa puheeksi. Varsinkin jos kuppien omistaja itse on pyytänyt apua tavaran vähentämiseen.

Erittäin haastavaa on auttaa hordausta sairastavia henkilöitä, jotka keräävät sairaalloisesti tavaraa. Heidän suhteensa tavaraan on vääristynyt. He tarvitsevat ammattiapua, koska useimmat heistä eivät myönnä, että heidän tilanteessaan olisi jotain pielessä. Omilla neuvoillasi luultavasti ainoastaan pahennat tilannetta ja ihmisuhdettanne.


"Onneksi olet vihdoin tajunnut, että tälle tavaramäärälle täytyy tehdä jotain!" vs. "Kiitos luottamuksestasi, että pyysit minut apuun. Mitä voin tehdä?"

13. Avun pyytäjä tietää yleensä parhaiten millaista apua kaipaa

Jos avun pyytäjä kertoo, ettei hän voi kantaa itse reppua, niin älä ihmettele, miten olet kerran nähnyt hänen tekevänsä sellaista. Useat sairaudet ja rajoitteet ovat joskus voimakkaammin läsnä, ja toisinaan ei vaan yksinkertaisesti ole vaihtoehtoa.


Itse en saisi kantaa mitään. En saisi kantaa yhtään mitään, vaikka periaatteessa pystynkin siihen, ja pakon edessä teenkin usein niin. Minulla yksin asuvana autottomana kaupunkilaisena on viikottain kannettava kasseja. Haluan silloin tällöin myös matkustaa.

Usein se tarkoittaa kipuja, huonosti nukuttuja öitä ja särkylääkkeitä. Joinakin päivinä en pysty ollenkaan kantamaan. En tiedä koskaan etukäteen milloin minulla on päiviä kun selkääni sattuu.


14. Jos näet jotain

Jos näet jotain, mihin toinen mahdollisesti tarvitsee apua, niin ehdota ja kysele lempeästi. Tee heti alussa selväksi, että haluat auttaa ja toinen voi kieltäytyä etkä tuomitse hänen päätöstään.


Olin ulkomaanmatkalla ja ystäväni tarjosi minulle ilmaisen yöpaikan. Olemme molemmat mielenterveyskuntoutujia. Huomasin, että ruokatarvikkeeni eivät mahtuneet jääkaappiin, koska se oli aivan jäässä. Seuraavana päivänä lähestyin ystävääni mahdollisimman lempeästi. Kiitin häntä ilmaisesta majoituksesta ja sanoin, että haluaisin mielelläni vastapalvelukseksi auttaa häntä. Kyselin, olisiko jääkaapin ja pakastimen sulatus sellainen juttu, jossa voisin auttaa. Jos on, niin voisin tehdä sen joko kokonaan itse tai voidaan tehdä se yhdessä. Ystäväni oli hetken hämillään, mutta sitten hänen hymyili ja sanoi, että se olisi todella hyvä ja iso juttu. Hän ei ollut itse pystynyt sitä tekemään, ja tilanne oli riistäytynyt käsistä. Minulle hänen keittiö oli vieras, joten tarvitsin hieman apua, mutta suurimmaksi osaksi sulatin ja siivosin kolmen päivän aikana ystäväni jääkaapin. Siitä tuli meille molemmille hyvä mieli.


Seuraavan kerran kirjoitan siitä, miten autettavana kertoa omista tarpeistaan.


Tässä jutussa olen käyttänyt apuna Rachel Hoffmanin kirjaa Unfuck Your Habitat.

55 views0 comments

Recent Posts

See All